Президентът Румен Радев обяви, че налага частично вето върху извънредния

...
 Президентът Румен Радев обяви, че налага частично вето върху извънредния
Коментари Харесай

Радев поиска вето и раздели нацията

 

Президентът Румен Радев разгласи, че постанова отчасти несъгласие върху изключителния закон като изиска прегласуване за текстове, свързани със спекулата и свободата на словото,  и в това време изиска спомагателни текстове в закона, които да обезпечат по-голяма отбрана на популацията от бедността.

Изказването му стремително раздели нацията, тъй като той на процедура преповтори тезите на водача на Българска социалистическа партия Корнелия  Нинова за повече пари за бедните и обществено слабите и на градската десница – че лимитира свободата, в частност, на словото, с налагане на автоцензура.

По въпроса за спекулата той се изрече двояко. Заяви, че трябват по-твърде ограничения против нея, само че в това време съобщи, че лимита на цените на стоките ще затрудни стопанската система. Всъщност, това му изявление на процедура дублира писмото на шефа на АИКБ Васил Велев, което той прати до президенството рано сутринта, с цел да подсети, че с формулата – цените на стоките да не могат да надвишават междинната стойност от последните три месеца, щяло да направи невероятно намаляването на цената на газа с 40 %, както и упованието за по-ниски сезонни цени на плодове и зеленчуци.

Атакуването на този член в преходните и заключителни разпореждания на закона за изключителното състояние несъмнено ще бъде прецизиран от депутатите в посока пределни, а не закрепени цени, само че въпреки всичко надали някой чака намаляващи цени при намалено произвеждане и нарушен импорт.        

С настояването си за съответни ограничения за отбрана на популацията от беднотия, Радев повтаря натиска от левицата върху държавното управление да запише в закона ограничения за обществено бедните и нуждаещите си. Президентът даже употребява фразата „ гладът ще надвие на страха “. При приемането на закона депутатите не изключиха приемането на нов нормативен акт, в който да запишат поддръжката за най-уязвимите пластове на обществото. Тяхната теза, е че хората, които нямат опция за заплащане на най-неотложните си потребности, тъй като са трайни или нови безработни, не могат да бъдат поставени наедно с работещите, изключително в секторите, които в този момент не престават да работят.

Президентът изиска сливане на напъните на институциите и обществото, само че с изявлението си той сподели, че търси тъкмо противоположното.  „ Кредитът на доверие, който ръководещите получиха, би трябвало да се употребява рационално, а не да е въведения към безотговорно практикуване на властта “, споделя президентът и прибавя: " Тоталната обсада поражда повече проблеми, в сравнение с взема решение ".

Връщането на закона от страна на президента, значи, че в идващите дни той няма да по какъв начин да влезе в действие. Нещо, което не е случвало в нито една страна, която го е оповестила до момента. А контрата му във връзка с фрапантните ограничения за битка срещу  ковид, ще сътвори в допълнение напрежение в обществото, част от което споделя мнението му, че те са “крайно рестриктивни и ускоряват напрежението “.

Дано повода за следващите мощните думи против властта не са подбудени поради „ подценена роля на висшия главнокомандващ  в закона във връзка с армията “.

 Иначе, приветствие за историческия откъс: „ Никоя борба не е извоювана със боязън “.

В сбирката си обаче дано добави и още един:цитат: „ Можеш да спечелиш хиляди борби, само че да изгубиш единствено една – със гибелта “. Много по-актуален в този момент, когато иде тирада за борба със смъртоносна болест.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР